zondag 17 juni 2012

Pallet Furniture

Zaterdagmorgen reed ik naar Middelstum, in de provincie Groningen. Stevig eindje rijden maar mijn reisdoel was de moeite waard. Een afspraak op de boerderij FRAAM, de producent van een serie door mij ontworpen palletmeubels. Leuke, pretentieloze en zeer betaalbare meubels voor buiten en binnen, van oud pallethout en onder begeleiding gemaakt door mensen met een sociale, lichamelijk of verstandelijke beperking.

Het idee ontstond toen ik de palletmeubels van Nina Tolstrup zag. Ik kocht de tekeningen, maakte een prototype en kwam tot de conclusie dat het allemaal nogal klungelig bedacht was. Die meubeltjes zouden in no-time weer bij de afvalcontainer staan. Dezelfde waar zojuist een pallet uit was opgevist om een stoeltje van te maken. Niet goed dus; dan maar zelf achter de zaagtafel. Uitgangspunten: solide, eenvoudig te maken, geen designpretenties, bruikbaar en betaalbaar.

Een aantal prototypes verder meldde FRAAM zich, met het verzoek of ze mijn ontwerpen in hun  houtwerkplaats mochten maken en verkopen. Tuurlijk, leuk, goed plan en perfect passend in de ‘palletgedachte’. En zo is het gekomen. Na een stapel werktekeningen en een handvol besprekingen zijn de eerste meubels gemaakt, gekeurd en verkocht.
Elk meubel wordt afgewerkt met gekookte lijnolie, blank of in kleur, en voorzien van een blikken FRAAM merk, een uniek nummer dat geregistreerd wordt in ‘het grote verkoopboek’ en het brandmerk van CLIQUO Label (een keurmerk voor design van  hergebruikt materiaal en milieuvriendelijke afwerking).

De collectie bestaat op dit moment uit tafels, rechte en luie stoelen, banken en (later) ook kindermeubilair. Het is de bedoeling dat er met zekere regelmaat nieuwe modellen bijkomen.

©DESIGNkeus-jan willem henssen


Ontwerp : 2010, 2011,2012 | jan willem henssen
Productie : FRAAM
Prijs : €  62,--  tot  € 145,-- (meerprijs in kleur € 12,50)
Te koop bij  : FRAAM
Producent : FRAAM
Informatie : www.cliquolabel.com / www.fraam.nl (ook voor B&B, pluk-en moestuin etc.)
Verkrijgbaar in : 9 modellen , afgewerkt met lijnolie | 6 kleuren en naturel
Afmeting : vraag documentatie
Bijzonderheden : alle meubels gemaakt van gebruikt pallethout
De werktekeningen voor deze meubels bestelt u bij : www.cliquolabel.com
Foto’s : jan willem henssen

2 opmerkingen:

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.