zaterdag 9 juni 2012

Spoon Lamp

Ze waren ‘in', zo eind jaren zestig; eigengemaakte lampen van plastic koffiebekertjes, eierdozen of plastic roerstaafjes. Tenenkrommende producten van burgerlijke huisvlijt, passend in een tijd van letterbak en fietswiel macramé. In het hobbytijdschrift 'Vrije Tijd' stonden werktekeningen van een kastombouw rond de wastafel en een handige vurenhouten krantenbak …

Nadat ik de krukjes en bijzettafels voorlopig in de ban heb gedaan vanwege het overdadige en dikwijls troosteloze aanbod (zie vorige column), zijn er ook lichtpuntjes in de ontwerpduisternis die vragen om aandacht. Zoals deze Spoon Lamp van de Britse productontwerper Clive Roddy.

De koffiebekerlampen beleven een revival, althans de gedachte erachter : gebruikmaken van ‘waardeloos’ materiaal. Op zich niets mis mee, maar veel ‘design’ blijft hangen in een poging daartoe. Gaan we ook in de ban doen… Maar niet de lamp van Clive.


De Spoon Lamp is een goed doordacht ontwerp, origineel, minutieus uitgevoerd en met een elegant contrast in materiaal en textuur (in tegenstelling tot onderstaande lamp van plastic soeplepels, van een Russische ontwerper).

Geïnspireerd door de vorm en de geschubde huid van dennenappels (gezien tijdens een bezoek aan Yosemite National Park in California) maakte Roddy zijn lamp van 115 dessertlepels. Om de exacte elliptische vorm te vinden bevestigt hij die rondom zeven houten schijven van verschillende diameter die op een bepaalde afstand met elkaar verbonden zijn. Het geheel wordt op een driepoot van massief eikenhout gemonteerd.

Een lamp met de verschijningsvorm van een object d’art, met een mooi diffuus licht en prachtig schaduwspel op wanden en plafond. Roddy mailde mij dat hij overweegt een kleine serie te maken. Interesse ? Laat het weten aan DESIGNkeus…

©DESIGNkeus-jan willem henssen

Ontwerp : 2012 | Clive Roddy
Productie :
Prijs : ± € 1150 ,-- exkl. transport
Te koop bij  :
Producent :
Informatie : www.cliveroddy.co.uk
Verkrijgbaar in : naturel eiken en inox ‘kap’
Afmeting : lamp ø 35 cm, voet ø 46 cm, H 168  cm
Bijzonderheden :
Foto’s : Clive Roddy


1 opmerking:

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.