woensdag 11 juli 2012

Thonet, Pure Materials

Ze zijn er al sinds 1819, de uitvinders van de gebogen beukenhouten stoel. De Thonet familie bedoel ik. Schreef ik al eens over hun ‘experimentele’ verjongingskuur 'Thonet EXP : 'Wie experimenteert leert, ontdekt en creëert' (zie VouwWow en Boxchair) dan nu even naar een fraaie remake van een beroemde stoel en bureau uit 1935 van Marcel Breuer. Gepresenteerd onder het label Thonet-‘Pure Materials’ op de Salone del Mobile 2012 en in trouwe navolging van de al jarenlang aanhoudende revival van het vintage design. De tijdloosheid van het stalenbuis meubel is wederom bewezen met deze facelift van materialen.


Ik heb het over de stoel S64 en het bureau S285, beiden een ontwerp van Bauhaus architect en meubelontwerper Marcel Breuer (1902-1981). Breuer is als meubelontwerper bekend van de Wassily Chair (in 1925 ontworpen voor de schilder Wassily Kadinski-zie foto hierboven). Breuer zei daarover : “my most extreme work, the least artistic, the most logical, the least ‘cozy’ and the most mechanical.” Maar dat terzijde.
De spraakmakende techniek van het gebogen beukenhouten meubel (±1860) van Thonet kent iedereen, zo niet van de ‘echte’ dan wel van de neppers uit café of bistro. Maar even belangrijk was de opkomst van het gebruik van koud gebogen stalen buis, een zestig jaar later. Meubelfabrikanten zoals Thonet en Gispen maakten gretig gebruik van deze ontwikkeling en nodigden ontwerpers als Mart Stam, Mies van der Rohe, Le Corbusier, Charlotte Perriand  en Marcel Breuer uit om er mee te ontwerpen.

De meest significante ontwikkeling was het ‘flexibele‘ stoelframe, bedacht door Mart Stam in 1932. Een frame zonder achterpoten, wat wij nu een sledeframe noemen. Hoogst waarschijnlijk nooit bedacht zonder de uitvinding van het koud buigen van stalen buis. Genoeg historie.
De foto’s van de S64 en S285 spreken voor zich. Het traditionele rotan vlechtwerk in de stoel is vervangen door een fijnmazig doek van polyester, 100% recyclebaar. De geoliede houten componenten en fineerlagen komen uit FSC en PFSC gecertificeerde kap in de soorten eiken, walnoten en donker kersen. De stalen frames zijn vernikkelt ipv. verchroomd.

Vooral de eenvoud  en stroomlijn van het bureauframe is schitterend. In één continue beweging worden het bureaublad en het ‘zwevende’ ladeblokje met elkaar verbonden. Een mooi voorbeeld van de Bauhaus gedachte of  ‘De Nieuwe Zakelijkheid’ …

©DESIGNkeus-jan willem henssen

Ontwerp : 1935 | Marcel Breuer
Productie : Thonet
Prijs : stoel in walnoot € 750 ,-- , bureau in walnoot € ??
Te koop bij  : vele meubelzaken
Producent :
Informatie : www.thonet.nl
Verkrijgbaar in : diverse uitvoeringen en materiaalkeuzes in de serie Pure Materials
Afmeting :
stoel : B 46 cm, D 60 cm, H 46 cm, H 82 cm
bureau : B 164 cm, D 72 cm, H 73 cm
Bijzonderheden :
Foto’s : thonet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.