dinsdag 12 februari 2013

Object Rotterdam 2013

Op de laatste dag, 10 februari, even naar Rotterdam voor de Object Rotterdam 2013. Dit maal in het Nederlands Architectuur Instituut (NAI) en niet meer, jammer want dat was zo handig, tegenover Art Rotterdam aan de Wilhelminakade.
Een goed verzorgde labyrint layout met niet altijd een even geslaagd aanbod.
Hieronder leest u wat DESIGNkeus interessant vond.
Allereerst de presentatie van Label Nieuw Duivendrecht, met ontwerpen van studio Kranen en Gille. Een erg mooi stoeltje van metalen buis en plaat, de 'Hensen Chair', geïnspireerd op de hijskranen die Machinefabriek Hensen van 1875 tot 1969 maakte.
Victor le Noble, mede oprichter van Nieuw Duivendrecht, meldde dat de serie binnenkort wordt uitgebreid met een bankje, barkruk en staande lamp (presentatie op de beurs in Milaan).

Ook de 'Sliced Table' van ontwerper Frederik Roijé gemaakt van drie identieke, stalen delen is de moeite waard. Hij is ook de ontwerper van de mooie aluminium schaal, de 'Metrobowl' (zie DESIGNkeus Metrobowl).

Huis Veendam, maison de design, toonde als primeur hun 'Bio Laminates'. Veendam en omstreken (de Groninger Veenkolonieën) had vroeger een florissante aardappelmeel (aardappelsago) industrie, die vanaf de jaren zeventig in rap tempo aftakelde. Huis Veendam heeft die specialistische kennis nieuw leven ingeblazen en maakt laminaten van geperste plantaardige vezels, die als afval beschouwd worden, met aardappelmeel als bind- en lijmmiddel.
Het resultaat is een ‘marmoleum’-achtige laag van ± 3 mm dik, die bijvoorbeeld op plaatmaterialen of op wanden kan worden aangebracht. Tjeerd Veenhoven, oprichter en hoofd design, vertelde dat eind dit jaar de laminaten op plaatmaat 122x244 cm leverbaar zijn. Prachtig ecologisch product.

Bij binnenkomst en op diverse plekken op de beurs vielen de kleurrijke lampen van Superuse Studios Designlab  op. De 'PARICI' lampen zijn gemaakt van afgedankte parfumreclame dia’s zoals die als lichtreclame vaak te vinden zijn in parfumzaken.
Deze perspex dia’s worden lasergesneden zodat uit een plaat van 60x60cm vier lampelementen plus de houder van de fitting gehaald kunnen worden. De lampen, die een zeker Art Deco gehalte hebben, zijn er in verschillende maten en vormen en geven een prachtig diffuus en warm licht. Mooi voorbeeld van zinvol hergebruik.

Er zijn nogal wat stoelen op de markt met de naam 'Baseball Chair' (even Googlen). Ontwerper Gijs Kaaijk (1978) voegde daar eind vorig jaar een aan toe. Een mooie organische vorm met zachte welvingen en rondingen. Ontworpen in 2012 en gemaakt van vilt, hennepkoord, hout en hardschuim. Uiteraard voorzien van de bekende baseball stiksels.

Nog een stoel, de ‘a chair’ uit 2009, een uiterst fragiel maar fraai ogend stoeltje van rondstaf met een rug en zitting van bamboo laminaat. Ontwerper is Arjan Pals (1987) van studio en meubelmakerij Dwarshout. Ik durfde er niet op te gaan zitten en de ontwerper was niet in de buurt, dus meer (zit)informatie heb ik niet.

©DESIGNkeus-jan willem henssen

Foto’s : 4,7,8,9,11,12-jan willem henssen,1,2,3-Nieuw Duivendrecht,5,6-Huis Veendam,10-Stichting Zetel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.