maandag 18 maart 2013

TEFAF 2013

Donderdag 14 maart liep ik ‘s ochtends mijn rondje TEFAF. Heerlijk rustig, want alleen voor de pers. Allereerst naar de ‘Design’ hoek, waar rondom de Sushi bar en een Espresso bar (niet onbelangrijk detail) tien galeries hun ‘koopwaar’ uitstallen. Zoals altijd maakte ik daaruit een keuze.

Bij ‘Dansk Møbelkunst’ zag ik deze twee bijzonder mooie stoelen (serie van 6) van Poul Kjaerholm (1929-1980). Het ontwerp dateert uit 1957 en heet ‘PK 11 arm chair'. Een elegante verschijning, zonder enig overbodig detail, pure eenvoud. Maar vergis je niet. Dit meubel is ingenieus geconstrueerd. Elk onderdeel is essentieel voor de stoel als geheel.
Zo is de rugleuning, van essenhout, de component die het roestvast stalen frame bij elkaar houdt. Zonder die leuning kun je weliswaar niet zitten, maar valt de stoel ook  uitelkaar!
Bijzonder is de perkamenten bekleding. Bij latere modellen vervangen door tuigleer. Kjaerholms bewondering voor ontwerpers als Mies van der Rohe is evident, maar zijn meubels zijn toch vriendelijker en warmer dan de technocratische meubels van Breuer en van der Rohe.

Iets geheel anders trof mijn oog bij galerie L’Arc en Seine. Een prachtig gestileerd stuk keramiek, ‘Oiseau’ (vogel) van de Franse keramist George Jouve (1910-1964). Deze vogel dateert uit 1957 en heeft de typische stilistische kenmerken uit die periode. Het zwarte glazuur is een handelsmerk van Jouve, een eigen recept dat hij met niemand deelde. Het recept zou zijn oorsprong vinden bij de Etrusken ? Wie weet, maar los daarvan is ‘Oiseau’ gewoonweg een mooie vogel. Jouve heeft overigens ook veel lelijke keramiek gemaakt, naar mijn smaak...

Terug naar de meubels. Bij galerie Ulrich Fiedler zag ik dit stoeltje van Marcel Breuer (1902-1981). Een ontwerp uit 1936. We kennen Breuer natuurlijk van zijn ‘buizen’ stoelen, maar minder bekend zijn de ontwerpen van gebogen multiplex. Dit stoeltje is gemaakt van gelamineerd en gebogen berken fineer. Gemaakt door de vermaarde Engelse fabrikant Isokon Furniture Company, London. Jawel, dezelfde die het tafeltje T.46 van Hein Stolle maakte (zie DESIGNkeus). Leuke stoel, grappige poten, heeft iets aandoenlijks.

Over stalen buis meubels gesproken. Nog nooit gezien, deze miniatuur set van de stalen buis stoelen van, alweer, Marcel Breuer, vermoedelijk gemaakt als ‘instructie modellen’ voor het ontwerp onderwijs in het Bauhaus Dessau. Gemaakt tussen 1925 en 1928 en verbluffend echt in constructie, detail, afwerking en op schaal (1:6). Nog in de originele kartonnen doosjes en te koop bij galerie Bel Etage .

Daar zag ik ook een set stoelen uit 1898 van Adolf Loos (1870-1933). Duidelijk uit dezelfde periode als de bekende Thonet stoelen, maar dan lichter en eleganter. Let op de speelse knik in de beide rugdelen en de knik in de voorzijde van de zitting (restantje Biedermeier?). Juist deze details geven het meubel een verfijning die je bij de massaproducten van Thonet niet tegenkomt. Zeer fraai.

Door naar galerie Down Town. Zoals altijd veel aandacht voor de lampen van Serge Mouille (1922-1988) (zie DESIGNkeus). In dit geval een serie die ik niet kende. Resp. de ‘Très grand signal’ uit 1953, de ‘Small signal’ uit 1962, de ‘Big totem’ en, u raadt het al, de ‘Small totem’ uit 1962. De informatie van deze galerie is altijd bijzonder summier en belofte over nasturen  komen ze nooit na. Vandaar dat ik er ook niet veel meer over weet te vertellen.
Wel interessant is te weten dat bijna alle lampontwerpen van Mouille nog steeds worden gemaakt (www.sergemouilleusa.com  of www.10corsocomo-theshoponline.com).

Tenslotte galerie Sebastian+Barquet met een ‘special’, namenlijk werk van de Amerikaanse architect en meubelmaker George Nakashima (1905-1990). Zijn opvatting over meubelontwerp, meubel maken en levensfilosofie wordt in zijn werkplaats voortgezet door zijn dochter Mira en door de 'Nakashima Foundation for Peace'. Op de foto de bekende ‘Conoid Bench’ uit 1960, die qua uitvoering allemaal verschillend zijn, namelijk  afhankelijk van de vorm en afmeting van de boomplank.

©DESIGNkeus-jan willem henssen

Foto’s : jan willem henssen, m.u.v. 7 en 10


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.