maandag 10 juni 2013

DesignDistrict 2013

Drie dagen DesignDistrict 2013 in Zaandam. DESIGNkeus was er een ochtend bij. De naam DesignDistrict schept verwachtingen die m.i. niet werden waargemaakt. Ik sprak wat mensen uit 'het vak'. "Ik loop niet over van enthousiasme", was het commentaar van de meesten, nadat we onze digitale fotobestanden hadden vergeleken.
Gelukkig ging ik niet met geheel lege geheugenkaart naar huis. Ik vind interessant:
Dom van der Laan Meubeldesign, twee lampontwerpen van Alex de Witte en de meubels van 'Thanks to Frank'.


Velen (in Den Bosch zeker) kennen de architect/ ontwerper en Benedictijner monnik Dom H.van der Laan (1904-1991) van naam. Samen met zijn broer Nico van der Laan de grondlegger van de kerkelijke architectuurstroming 'de Bossche School'.
Hij zocht, maar vond uiteindelijk niet, naar een systeem van maten die universeel toepasbaar zouden zijn. Dat systeem noemde hij 'het plastische getal' , een soort 3D vertaling van de 'Gulden Snede'.

Ik probeerde mij in 1982 door zijn boek 'De Architectonische Ruimte'  heen te worstelen. Getuige een vergeeld stukje papier ben ik kennelijk op bldz. 120 in slaap gevallen om er daarna nooit meer naar om te kijken.
Mij was niet bekend dat hij ook als meubelontwerper actief was. Welnu, 'Dom van der Laan Meubeldesign' heeft de rechten verworven en produceert handmatig en exclusief een negental van zijn ontwerpen. Die worden uitgevoerd in de originele kleuren en op bestelling geleverd. Bijzondere meubels! Een informatieve website vertelt u het hele verhaal.

Nu we het toch over 'cultural heritage' hebben. De meubels van 'Thanks to Frank' zijn gebaseerd op het bekende metalen 'constructie'speelgoed Meccano. Ik heb er als kind eindeloos mee 'gebouwd'.
In 1901 door de Engelsman Frank Hornby(1863-1936) bedacht en onder de naam "Mechanics Made Easy" op de markt gebracht.
Gert Boven (eigenaar van 'Thanks to Frank') liet zich erdoor inspireren en ontwierp een serie perfect gedetailleerde tafels (MXL serie) en lampen. Gemaakt van 24 mm dik, lasergesneden berkenmultiplex met koppelstukken van aluminium. Ik had er graag één in Meccano rood willen zien met koppelstukken van messing...

Een beetje in een hoekje weggedrukt waren de nieuwste ontwerpen van Alex de Witte te zien. Twee prachtige, organisch vormgegeven lampen, geheel verschillend van uitvoering, maar geënt op de zeepbellen die u kent van 'bellenblazen'. Alex vertelde me dat het idee ook zo ontstaan is.
De lampen 'Light Breeze' worden 3D geprint en de organische vorm is daardoor gecontroleerd-strak en loepzuiver uitgevoerd. De prijs van de lamp wordt mede bepaald door het aantal cm3 materiaal dat erin verwerkt is. De ragfijne structuur en typerende vorm doet recht aan de vluchtigheid van een zeepbel. Goed gevonden !

De extragrote zeepbellen van handgeblazen glas, 'The Big Bubble', zijn letterlijk van een andere orde van grootte. Alex zegt erover : "Verwondering en schoonheid van reflecties en bijzondere vormen wilde ik vangen in een eindproduct".
Elke geblazen glasbel is anders van vorm en, variërend in hoogte van 90 tot 115cm, daardoor uniek. Het glas wordt in Tsjechië geblazen en per bestelauto naar Nederland gebracht. Riskant ? Tot dusver gaat het zonder problemen.
Bijzonder mooie, dimbare LED lichtkunst, waarmee Alex de Witte zojuist de Design District Award 2013 heeft gewonnen...

© DESIGNkeus-jan willem henssen
foto's : 1,2,6,9 t/m12-jan willem henssen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.